تشخیص زودهنگام آلزایمر با تصویربرداری MRI


تشخیص زودهنگام آلزایمر

روشی جدید در تصویر برداری مغزی اِم آر آی موفق شده است بیماری آلزایمر را در% ۹۵ موارد، چندین سال قبل از بروز علائم درست پیشبینی کند. مطالعه ای در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن بر روی ۶۱ بیمار با استفاده از تصویر برداری مغزی تنسر انتشار (Diffusion Tensor Imaging – DTI) تکنیکی را پیشنهاد میدهد که در صورت موفقیت میتواند جایگزینی برای روشهای جاری پرسشنامه محور باشد. روشهای پرسشنامه محور کنونی در ۷۰% موارد کارامد هستند در حالی که کارآمدی تصویر مغزی به ۸۹ تا ۹۵ درصد می‌رسد. DTI روشی برای ارزیابی شرایط ماده سفید یا ارتباطات مغزی است.

بر پایه یک مطالعه جدید، تصاویر مغزی MRI میتوانند کارآمدتر از تستهای رایج بالینی در پیشبینی میزان ریسک رشد بیماری آلزایمر در یک فرد باشند.

 بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی پیشرونده و غیر قابل بازگشت می‌باشد که حافظه و مهارتهای تفکر را از بین میبرد،  این در حالی است که تعداد افراد مبتلا به آلزایمر به سرعت در حال افزایش است.

 مساله بغرنج این است که این بیماری را نمی‌توان با روشهای فنی (به غیر از کالبدشکافی) در طول زندگی یک فرد تشخیص داد و دانشمندان هنوز نتوانسته اند با اطمینان بگویند که مغز یک انسان مستعد این بیماری چگونه میتواند باشد.

 در حال حاضر، پزشکان میتوانند حداکثر در ۷۰ درصد موارد و با استفاده‌ی زودهنگام از پرسشنامه هایی که تواناییهای شناختی فرد را ارزیابی میکنند به تشخیص آلزایمر دست یابند. روش دیگر آزمایشات ژنتیک ژن APOE4 است که در ۵۰ درصد موارد مربوط به این بیماری میشود (این ژن در افراد سالم هم یافت میشود).

 در هر صورت، یک مطالعه جدید که توسط تیمی در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن منتشر شده است نشان میدهد که محققان توانسته ا‌ند علائم بارز این بیماری را در ۹۵ درصد تصاویر مغزی MRI، سالها قبل از شروع بیماری پیدا کنند.

اگر این یافته ها بتوانند در گروهای آزمایشی بزرگتر تکرار شوند، راه برای اولین روش فنی غربالگری بیماری آلزایمر باز میشود.  بیماری که بیش از پیش و با نرخ هشدار دهنده ای در حال گسترش است.

 دکتر سیروس راجی، مدیره مطالعه و استادیار رادیولوژی در موسسه رادیولوژی ملینکرت میگوید: در حالی که دارو درمانیها در حال رشد هستند نیاز به روشی وجود دارد تا اثربخشی دارو را در مراحل ابتدایی درمان مشخص کند. با روش DTI شما میتوانید حرکت ملکولهای آب را در طول رشته ماده سفید بررسی کنید. رشته هایی که مانند کابل تلفن مغز عمل میکنند. وقتی این رشته ها به خوبی متصل نباشند مشکلات شناختی ایجاد میشوند. او میگوید که از داده های DTI معیارهای اندازگیری ساختاریافتگی ماده سفید استخراج میشود که از جمله آنها Fractional Anisotropy یا FA را میتوان نام برد که میزانی برای کیفیت حرکت ملکولهای آب در جهت رشته عصبی می‌باشد.  مقادیر بالای FA نشاندهنده‌ی حرکت منظمتر آب در راستای رشته عصبی در نظر گرفته میشود در حالی که مقادیر پائین میتواند به معنی آسیب این رشته‌ها باشد.

 در این مطالعه جدید، دکتر راجی و همکارانش دریافتند که در افرادی که بیماری آلزایمر رشد می‌کند مقدار FA نسبت به افراد سالم کمتر است. آنها همچنین دریافتند که این کاهش در رشته عصبی بخش پیشانی مغز از نظر آماری معنادار است.  او میگوید که در تحقیق شان از طریق مقادیر FA و معیارهای دیگر به دست آمده از داده های DTI برای سنجش ساختاریافتگی ماده سفید مغز توانسته اند تا ۸۹ درصد موارد امکان ابتلا به بیماری را پیشبینی کنند. تست پرسشنامه محور مینی منتال            (Mini Mental State Examination) و آزمایش ژنتیکی ژن APOE4 توانایی پیشبینی ۷۰ تا ۷۱ درصد دارند. با برسی های دقیقتر بر روی ۴۰ تن از شرکت کنندگان در تحقیق، محققان این مطالعه دقت پیشبینی را به ۹۵ درصد رساندند. او میگوید که داده های اِم آر آی بخشی از درمان بسیاری از مردم است بنابراین DTI میتواند ارزش این داده ها را بدون صرف هزینه زیاد به طور اساسی افزایش دهد. در انتها دکتر راجی اضافه می‌کند که تحقیقات نشان میدهند که ریسک بیماری آلزایمر با کاهش فاکتورهای قابل تغییری مانند چاقی و دیابت کاهش یابد.


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

code

6 دیدگاه

  1. سحر

    خدا عمرتون بده بابت ترجمه و نشر این مطلب

    • مهتاب فرجی

      ممنون بابت فیدبک مثبتتون

    • مهتاب فرجی

      خوشحال هستیم که مطالب onlinebme مورد توجه شما قرار گرفته است دوست عزیز.

  2. رها

    با سلام
    ممنون بابت انتشار این مطلب . میشه لطفا مرجع رو هم بگید لطفا .
    ممنون

  3. صديقه كمالي

    پرسشنامه مربوط به تشخيص آلزايمر را مي شود بفرستيد

    • mohammad_1369

      سلام
      متاسفانه پرسشنامه رو نداریم.