چطور یک مقاله علمی پژوهشی بنویسیم؟


بنابه درخواست دوستان تصمیم گرفتیم در چندین پست، توضیح دهیم که چطور میتوان یک مقاله تخصصی نوشت.

نوشتن یک مقاله موضوع بسیار مهمی هست و اصول خاص خودش را دارد و اگر دانشی در این زمینه نداشته باشیم، و نتوانیم موضوع مورد مطالعه را به درستی بیان کنیم، با شکست مواجه خواهیم شد و مقاله توسط داوران مجله پذیرفته نخواهد شد، در نتیجه ما برای اینکه بتوانیم کار تحقیقاتی خود را  به درستی بیان کنیم لازم است که با اصول نوشتن مقاله به خوبی آشنا باشیم.

برای این موضوع از دوستانی که تجربه ی خوبی در این زمینه دارند و مقالات isi زیادی نوشته اند، درخواست کرده ایم که نکات مهم در مورد نوشتن مقاله را طبق تجربه شخصی خودشان بنویسند و ما در اینجا با شما دوستان به اشتراک بگذاریم.

 

نویسنده: محیا نژاد فرد

 

چکیده

این بخش در ابتدای هر مقاله پس از عنوان و لیست نویسندگان قرار داده می­شود، ولی در آخر و پس از تکمیل بقیه بخش­های مقاله نوشته می­شود. در بخش چکیده به ترتیب موارد زیر نوشته می­شود:

  • چند جمله در مورد اهمیت موضوع و مطالعه انجام شده
  • اشاره به ضرورت تحقیق انجام شده با توجه به خلاهای تحقیقاتی موجود
  • خلاصه تحقیق
  • نام بردن روش­ها، نرم­افزارها و ابزارهای استفاده شده در تحقیق
  • خلاصه نتایج به دست آمده از تحقیق

معمولا مطلوب است که مهمترین نتایج عددی به دست آمده در تحقیق در بخش چکیده ارائه شود. حجم و تعداد کلمات این بخش معمولا بین 100 تا 400 کلمه است. برخی ژورنال­ها برای تعداد کلمات بخش چکیده سقف تعیین می­کنند که در این صورت تعداد کلمات بخش چکیده نباید بیشتر از سقف تعیین شده باشد. بخش چکیده از این نظر اهمیت دارد که بیشتر از بخش­های دیگر مطالعه می­شود، به همین دلیل باید به طور کامل و خلاصه اهمیت و محتوای تحقیق را در خود بگنجاند.

 

مقدمه

بخش مقدمه از نظر توجیه ضرورت و اهمیت تحقیق انجام شده بسیار مهم است. در این بخش ابتدا ضرورت و اهمیت موضوع تحقیق در حدود یک یا دو پاراگراف بیان می­شود. سپس به مهمترین تحقیقات انجام شده در زمینه تحقیق اشاره می­شود. در این بخش که مرور ادبیات (Literature Review) نامیده می­شود، ابتدا به مقالات و مطالعات کلی­تر در زمینه تحقیق اشاره می­شود سپس در مورد مقالات و مطالعات نزدیک­تر به مطالعه انجام شده توضیحاتی ارائه می­شود. در آخر به مقالاتی که بیشترین شباهت را به موضوع مورد مطالعه در تحقیق حاضر دارند اشاره شده و به منظور بیان تفاوت آن­ها با تحقیق حاضر توضیحات لازم ارائه می­شود. پس از مرور ادبیات با بیان کمبودهای تحقیقات انجام شده توضیح مختصری درباره تحقیق و روش­های استفاده شده در آن ارائه می­کنید. در این بخش می­توانید به مزایای کار خود نسبت به کارهای قبلی اشاره کنید. توجه داشته باشید که بخش مقدمه در واقع بخشی است که شما در آن اهمیت کار خود و همچنین خلا تحقیقاتی موجود در زمینه مورد مطالعه که مقاله شما قرار است به آن بپردازد را بیان می­کنید. شما در این بخش خواننده و قبل از آن داور مجله مورد نظر را قانع می­کنید که موضوعی که در مورد آن مطالعه کرده­اید اهمیت زیادی دارد و تحقیقاتی که قبلا در این زمینه انجام شده­اند نقص­ها و خلاهایی دارند که مقاله شما قرار است این خلا علمی را برطرف کند. در انتهای بخش مقدمه در یک پاراگراف توضیح مختصری درباره موارد ارائه شده در بخش­های بعدی مقاله نوشته می­شود. توجه داشته باشید که در بخش مقدمه به نتایج تحقیق انجام شده اشاره نمی­شود. تعداد کلمات بخش مقدمه می­تواند حدودا بین 1000-1500 کلمه باشد.

 

روش

در این بخش توضیحات مفصل درباره تحقیق انجام شده ارائه می­گردد. تمامی روش­های مورد استفاده در تحقیق، معادلات مورد استفاده، شبیه­سازی­های انجام شده، روش­های تجربی به کار گرفته شده و غیره در این بخش به طور کامل توضیح داده می­شوند.

 

نتایج و بحث

در این بخش نتایج به دست آمده از تحقیق، شامل جداول نمودارهای به دست آمده از آزمایشات یا شبیه­سازی­ها و هر روش مورد استفاده دیگر برای انجام تحقیق ارائه می­گردد. سپس تحلیل و بررسی نتایج به دست آمده از تحقیق ارائه می­شود. به منظور اعتبارسنجی نتایج به دست آمده مقایسه نتایج تحقیق حاضر با نتایج تحقیقات مشابه قبلی انجام شده و درباره علل تفاوت موجود­ در نتایج بحث می­گردد.

نتیجه­ گیری

این بخش به منظور جمع­بندی تحقیق انجام شده نوشته می­شود. مجددا توضیح مختصری درباره تحقیق انجام شده ارائه می­گردد و جمع­بندی نتایج به دست آمده در تحقیق در این بخش انجام می­شود. نتایج عددی به دست آمده در تحقیق در این بخش نیز ارائه می­شود. در انتهای بخش جمع­بندی به خلاهای کار حاضر و پیشنهاد برای کارهای تحقیقاتی آینده پرداخته می­شود. تعداد کلمات در بخش نتیجه­گیری می­تواند حدود 500-600 کلمه باشد.

 

 


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

code

1 دیدگاه

  1. […] نکات کلیدی در مورد نحوه نوشتن مقاله (محیا نژاد فرد) […]