نحوه نوشتن مقاله موضوع بسیار مهم و چالش برانگیزی هست و روال و اصول خاص خودش را دارد. اگر آگاهی کافی در این زمینه نداشته باشیم نتیجه مطالعه و تحقیق خود را به خوبی ارائه نخواهیم کرد و این میتونه منجر به عدم پذیرش مقاله از سوی داوران یک مجله شود.
ما با هدف ارائه نکات کلیدی در مورد نوشتن مقاله، از دوستانی که در این زمینه تخصص و تجربه خوبی دارند تقاضا کرده ایم تا این نکات را با مخاطبان onlinebme به اشتراک بگذارند.
در ادامه نظرات آقای دکتر عابد خراسانی را آورده ایم. امیدواریم که این نکات برای شما مفید باشند و نکات گفته شده به شما در نوشتن مقالات تخصصی کمک کنند.
نویسنده: دکتر عابد خراسانی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی کرمان
فارغ التحصیل دانشگاه علم و صنعت تهران
بخش اول: چرا مقاله مینویسیم؟
قبل از اینکه وارد جزئیات شویم بهتر است در ابتدا در مورد این صحبت کنیم که چرا مقاله مینویسیم؟ خیلی مهم هست که در همان ابتدا هدفمون از نوشتن مقاله را مشخص کنیم. به خصوص کسانی که اهداف بلند مدت در حوزه ی آکادمیک دارند!!
اینکه با چه هدفی میخواهند مقاله بنویسند؟
اگه میخواهید در آینده مقاله خوب بنویسید که بتونید یک پوزیشن خوب در خارج از کشور بگیرید یا اینکه بتونید پوزیشن هیئت علمی در ایران کسب کنید، باید بدونید که جامعه عملی الان داره به سمتی میره که کمیّت مقاله آنچنان مهم نیست، و چیزی که در انتخاب افراد تعیین کننده است کیفیت مقالات است. بنابراین اگر حتی تو ایران دنبال پوزیشن هستید باید به این نکته توجه کنند. تو ایران هم دارند به این سمت میروند که کیفیت رو به کمیّت ارجحیت دهند. یعنی الان در ایران تو بحث انتخاب هیئت علمی انتظاری که از دانشجوها دارند، داشتن مقالات Q1 است، و در خارج از کشور هم این موضوع حتما لحاظ می شود.
یعنی کسی که میخواهد یک دانشجو رو انتخاب کند مطمئنا” کیفیت مقالات را لحاظ می کند!
تو خیلی از موارد داشتن تعداد مقالات بالا، مقالات پراکنده، تو حوزه های مختلف خودش میتونه یک نکته منفی برای یک فرد باشه!
برای همین شما اگه تازه وارد حوزه آکادمیک شُدید، دانشجوی ارشد هستید، خیلی تجربه ندارید، و در جَوّی قرار میگیرین که همه دارند مقاله میدهند، باید یک STOP برای خودتان قرار بدین، و این سوال رو از خودتون بپرسین که آیا کاری که من میخوام انجام بدم، و ممکنه منجر به مقاله شود:
- آیا یک کار اصیل علمی خواهد بود؟؟!
- آیا یک کار کاربردی خواهد بود؟!
- میتونه یک تاثیرگذاری خوبی در جامعه علمی بزاره یا نه؟
- اگه این ویژگیها رو نداشته باشه باید با یک تامل بیشتری کار کرد!
اساسا مقاله هدفش اینه که ما یک گزارشی رو از یک تحقیق اصیل علمی بدهیم که اون تحقیق علمی حتما باید فرضیه داشته باشد! یعنی شما یک فرضیه داشتین، و براساس اون فرضیه اومدین یک سوال علمی طرح کردین،
یکی از ارکان مهم یک کار علمی، سوال علمی است
یعنی چه سوالی وجود داشته، چه مشکلی وجود داشته، که من رفتم سراغ این موضوع ؟
در ادامه یک سری مثالها میزنم تا ببینیم که چجوری میشه این سوالهارو مطرح کرد و براساس اون سوالات تحقیق انجام داد، تا زمانی که تحقیق کامل شد شروع به نوشتن مقالات کنیم!
برای همین وقتی شما میخواهید یک موضوعی رو انتخاب کنید، اولین چیزی که باید از خودتون بپرسید، اینه که سوال اساسا چیه؟!
چه مشکلی وجود داره که من میخواهم این مشکل رو حل کنم؟!
ادامه دارد…
مقاله مرتبط
نکات کلیدی در مورد نحوه نوشتن مقاله (محیا نژاد فرد)
دیدگاه ها