کشف جدیدی که می‌تواند به «درمان سراسری» سرطان بینجامد!!


یک نوع سلول T جدید توانست بسیاری از سرطان‌ها را از بین ببرد

با کشف یک گیرنده جدید سلول ایمنی راه برای درمان سرطان با سلول T هموارتر خواهد شد. با این روش سلول‌های T  خواهند توانست سرطان‌های مختلفی را مورد حمله قرار داده و از بین ببرند.

دانشمندان می‌گویند بررسی‌ها هنوز در مراحل اولیه است، زیرا تنها در موش و سلول‌های انسانی آزمایشگاهی بررسی و انجام شده است. این آزمایشات لازم است روی بیماران انسان زنده هم انجام شوند. نتایج اولیه بدست آمده بسیار امیدوار کننده است و به نظر می‌رسد به دستاوردی بزرگ برای درمان با سلول T خواهیم رسید.

نویسنده: پریسا ایلون

برای درک موضوع، بهتر است درمورد سلول T و درمان با سلول T بیشتر بدانیم.

سلول T یک نوع گلبول سفید خونی است که به سلول‌های خارجی یا مهاجم بدن متصل می‌شوند، به آن‌ها حمله می‌کند و به این ترتیب با عفونت یا بیماری بدن مبارزه می‌کند.

در روش درمان با سلول T، که مطرح‌ترین نوع آن CAR-T (for Chimeric Antigen Receptor T-cells) است، دانشمندان از این ویژگی سلول T استفاده می‌کنند و آن را به سمت سلول سرطانی سوق می‌دهند.

در درمان CAR-T، پزشک سلول‌های T را از خون بیمار استخراج می‌کند و بعد با مهندسی ژنتیک آن‌ها را به نحوی تغییر می‌دهد که صرفا سلول‌های سرطانی را تشخیص دهند و به آن‌ها حمله کنند. قبل از تزریق مجدد این سلول‌ها به بیمار، آن‌ها را در آزمایشگاه تکثیر می‌کنند تا به تعداد مطلوبی برسند.

از محدودیت‌های روش CAR-T این است که سلول‌های T تغییر داده شده تنها می‌توانند انواع محدودی از سرطان‌ها را تشخیص دهند و از طرفی به دلیل وجود نوعی رسپتور سلول T به نام آنتی‌ژن انسانی لوکوسیت(HLA) می‌بایست کل روند درمان برای هر بیمار به طور شخصی سازی شده از اول انجام شود.

HLA کمک می‌کند سلول‌های T بتوانند سلول سرطانی را تشخیص دهند. اما، این رسپتور بین انسان‌ها متفاوت است. دست آورد جدید نیز در ارتباط با همین رسپتور است.

در یک مطالعه جدید، که در دانشگاه کاردیف انگلستان انجام شد، دانشمندان از غربالگری CRISPR–Cas9 جهت پیدا کردن یک رسپتور جدید برای سلول T استفاده کردند، رسپتوری به نام MR1.

فعالیت MR1 در غربالگری و تشخیص سلول‌های سرطانی مشابه HLA است، اما یک تفاوت بزرگ بین این دو وجود دارد. MR1 برخلاف HLA بین انسان‌ها متفاوت نیست، به این معنی که با استفاده از آن می‌توان یک نوع روش درمان با سلول T را ایجاد کند که برای طیف بزرگتری از بیماران سرطانی استفاده شود.

ما هنوز به این مرحله نرسیده‌ایم، اما، آزمایشات اولیه در مورد MR1 بسیار امیدوارکننده است. البته قبل از اینکه با قطعیت بتوان گفت برای انسان روش مناسبی است، لازم است این بررسی‌ها را در کلینیک هم انجام دهیم.

نویسنده مقاله: در آزمایشاتی که از سلول انسانی استفاده شده بود، اتصال MR1 و سلول T ، رده‌های سرطانی بسیاری را از بین برد(ریه، ملانوما، لوکمیا، کولون، سینه، پروستات، استخوان و تخمدان)، که هیچکدام HLA مشابهی نداشتند.

در مطالعه موش مبتلا به لوکمیا-که حیوان سلول MR1 را به صورت تزریقی دریافت کرد- شواهدی از کاهش علائم سرطان مشاهده شد. این حیوان در مقایسه با موش‌های گروه کنترل، مدت زمان طولانی‌تری زنده ماند.

در حال حاضر، ما نمی‌دانیم چه تعداد سرطان را با این روش می‌توان درمان کرد. هرچند، بر اساس نتایج اولیه مطالعه انتظار می‌رود انواع زیادی از سرطان درمان شوند.

 متخصصان می‌گویند: اگر همین نتایج در بیماران انسان هم اتفاق بیفتد- دانشمندان تصمیم دارند صحت آن را در سال جاری بررسی کنند- آینده روشنی برای درمان با سلول T خواهیم داشت.

این مطالعه روش درمانی جدید و هیجان انگیزی را برای سرطان ارائه می‌دهد، هرچند مطالعات بیشتری لازم است تا مکانیسم دقیق اثر آن را مشخص کند.

برای این مقصود، قدم بعدی آن‌ها – علاوه بر شروع بررسی‌های کلینیکال- بررسی بیشتر مکانیسمی است که MR1 را قادر می‌کند سلول سرطانی را تشخیص دهد.

به این ترتیب، انتظار می‌رود یک سلول T واحد بتواند بسیاری از انواع سرطان را به تنهایی در بیماران از بین ببرد. چیزی که تاکنون کسی فکر نمی‌کرد امکان پذیر باشد.

منبع


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

code